Magnesiumin imeytyminen ja erittyminen

Miten magnesium imeytyy ja erittyy?

lääkevalmiste vai terveellinen ruoka

Magnesiumin imeytymiseen vaikuttaa erityisesti elimistön magnesiumin tarve. Mitä vähemmän elimistössä on magnesiumia, sitä enemmän magnesiumia imeytyy. 

 

Magnesiumin imeytymiseen vaikuttaa erityisesti elimistön magnesiumin tarve. Mitä vähemmän elimistössä on magnesiumia, sitä enemmän magnesiumia imeytyy.

Imeytymiseen vaikuttaa myös magnesiumin muoto. Emgesan sisältää magnesiumhydroksidia, josta noin 30-50% imeytyy ohutsuolessa. 

Lue lisää Emgesanista täällä.

Magnesium erittyy elimistöstä munuaisten kautta virtsaan. Terveet munuaiset säätelevät magnesiumin eritystä sen mukaan, kuinka elimistö tarvitsee magnesiumia.   

 

Voiko magnesiumia saada liikaa?

Elimistön ruoansulatuskanava säätelee magnesiumin imeytymistä ja munuaiset säätelevät magnesiumin erittymistä tarpeen mukaan, joten magnesiumin liikasaanti on erittäin harvinaista. Hypermagnesemia eli liiallinen magnesiummäärä elimistössä ei terveellä ihmisellä tule ravinnosta eikä magnesiumvalmisteista. 

 

Munuaisten vajaatoiminta tai suoneen annettava ravitsemushoito voivat kuitenkin altistaa magnesiumin liikasaannille. Mahahappoja neutraloivat lääkkeet voivat aiheuttaa magnesiumin liikasaantia, jos niiden tärkein vaikuttava aine on magnesium. 

Normaalisti elimistö poistaa ylimääräisen magnesiumin virtsan mukana. Jos on perusteltua syytä epäillä magnesiumin liikasaantia, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.


Lähteet:
Oxford Journals; Clinical Kidney Journal; Magnesium basics; http://ckj.oxfordjournals.org/content/5/Suppl_1/i3.full #T3
Duodecim Terveyskirjasto: Magnesium. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00818&p_haku=magnesium 

Mitä on magnesium

Magnesiumin saantisuositus

Katso Valtion ravitsemusneuvottelukunnan viralliset magnesiumin saantisuositukset naisille ja miehille.

Lue lisää täältä

Olet poistumassa emgesan.fi -sivustolta

Klikkasit linkkiä, joka vie sinut pois emgesan.fi -sivustolta. Valitse haluatko jatkaa vai peruuttaa.